HTTP/1.1 of HTTP/2 ?

Het nieuwe HTTP/2 protocol belooft een  betere en vooral slimmere verbinding  via het internet zodat websites sneller kunnen laden tot wel 3% tot 15% sneller.

Bij magnifiekhosting.nl lopen alle website en server verbindingen standaard over HTTP/2

Wat is HTTP/2 nu eigenlijk.

HTTP/2 is een vernieuwd transfer protocol uitgebracht in 2017.
Eigenlijk is het een vergaande upgrade van het oude HTTP/1.1 protocol  dat al in 1997 de standaard werd  voor alle HTTP verbindingen over het internet.   
Maar sinds 1997 is het web ook  vele malen groter geworden met veel complexere data en multi-media content. Het oude protocol HTTP/1.1 kan deze groei aan data steeds minder  efficiënt verwerken en daarom werd in 2017 het HTTP/2protocol  uitgebracht, gebaseerd op het door Google ontwikkelde SPDY uitgesprken als: Speedy.

Hoe werkt HTTP/2?

Wanneer je contact legt met een website, dan zal jouw internetbrowser een HTTP verbinding met de server opstarten.  Ondersteunen zij beiden HTTP/2, dan zal de server het HTTP/2 protocol gebruiken en de verbinding over het HTTP/2 netwerk laten lopen.   Ondersteunt één van beiden het HTTP/2 protocol  niet, dan zullen de browser en/of de server terugvallen op het oude protocol HTTP/1.1.

HTTP/2 is een stuk veiliger.

HTTP/2 speelt in op de behoefte van veiligheid van website-bezoekers en daarom is het gebruik van een SSL-certificaat  de standaard norm bij HTTP/2.

Http/2 verbeterd het oude HTTP/1.1 op de volgende punten.

  • Multiplexing: Bij 1.1 kan het protocol per verbinding de bestanden slechts één voor één opvragen. Dat wil zeggen: een bestand aanvragen, wachten op een respons, het bestand downloaden en dan weer het volgende vragen. Voor pagina's met een hoog aantal requests vertraagt dit het laden enorm. Bovendien wordt er op huidige websites content opgevraagd van meerdere bronnen (adverteernetwerken, optimalisatie-scripts, content delivery netwerken, …). Bij HTTP/1.1 opent dit veel verschillende TCP-connecties.
  • Header optimization: Elk HTTP-verzoek bevat header informatie. Bij HTTP/1.1 werden veel van die headers bij een sessie telkens herhaald. Bij HTTP/2 worden overbodige headers verwijderd en worden de overgebleven headers gecomprimeerd .
  • Server Push: Bij HTTP/1.1 moest de server wachten tot de client een connectie initieerde. Bij HTTP/2 kunnen servers resources meteen pro-actief naar de client pushen. Concreet: wanneer jouw browser contact legt met een webserver en een webpagina opvraagt, dan wordt eerst het HTML-bestand gestuurd. Daarna vraagt jouw browser naar de JavaScript bestanden, afbeeldingen, CSS, enz. - dat betekent uiteraard een massa connecties die heen en weer gaan en het weergeven van de pagina vertragen. Bij HTTP/2 zal de server weten welke content jouw browser nodig heeft om de pagina te renderen. Hij zal deze data pushen naar jouw browser vooraleer die er zelf om vraagt.

Wanneer je echt alles wilt weten over HTTP/1.1 en HTTP/2

Kijk dan op de website van wikipedia

 Thursday, April 4, 2019

« Terug